ptaki






  • Gołąbek diamentowy // Geopelia cuneata

    |

Gołąbek diamentowy

Geopelia cuneata

  • Występowanie

    Rozległe obszary Australii, z wyjątkiem wybrzeża na południu, wschodzie i zachodzie.

  • Środowisko życia

    Tereny porośnięte krzewami, chętnie w pobliżu rzek lub zbiorników wodnych, łąki.

Pożywienie

Nasiona, młode pędy roślin, larwy owadów. Żeruje najczęściej na ziemi.

Rozmnażanie

Niedbale wykonane gniazdo budują oboje rodzice, na zmianę wysiadują jaja i wspólnie opiekują się młodymi. W zniesieniu znajdują się 2 jaja, okres inkubacji wynosi 13 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Gatunek chętnie hodowany w domach jako ptak ozdobny. W naturze doskonale przystosowany do gorącego i suchego klimatu wnętrza kontynentu australijskiego.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: