ptaki






  • Gęś hawajska//Branta sandvicensis

    |

Gęś hawajska

Branta sandvicensis

  • Występowanie

    Hawaje

  • Środowisko życia

    Stoki gór wulkanicznych do wysokości 2500 m n.p.m, łąki.

Pożywienie

Głównie pokarm roślinny: trawy, zioła, jagody, zielone części roślin, liście.

Rozmnażanie

Gniazdo znajduje się na ziemi, w zagłębieniach terenu, często pomiędzy blokami lawy. W zniesieniu 3-5 jaj, okres inkubacji trwa około 29 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Pod koniec XVIII wieku liczebność tego gatunku wynosiła ponad 25 tysięcy sztuk, jednak na skutek masowych polowań zmniejszyła się, osiągając w roku 1952 zaledwie 30 osobników. Dzięki hodowli w ośrodkach zamkniętych gatunek został uratowany przed zagładą.

AKTUALNOŚCI

  • Od 20 marca przez trzy tygodnie na terenie całej Polsk...
  • Zakończył się TyDzień Misji Ogrodów Zoologicznych ...
  • Znamy już zwycięzców konkursu plastycznego „Maluch...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na 2. TyDzień Mi...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny przygotowuje się do kolej...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zagra w 29. Finale Wielkie...
  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: