ptaki






  • Flaming różowy // Phoenicopterus ruber roseus

    |
  • |
  • |

Flaming różowy

Phoenicopterus ruber roseus

  • Występowanie

    Południowa Europa, zachodnie wybrzeże Atlantyku, Afryka, Indie. Jest najszerzej rozprzestrzenionym gatunkiem flaminga.

  • Środowisko życia

    Słone laguny, brzegi jezior, rozlewiska rzek.

Pożywienie

Drobne mięczaki, skorupiaki, owady i pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Do gniazda w kształcie kopca, zbudowanego z mułu samica składa zazwyczaj 1 jajo. Szaro upierzone młode wylęgają się po okresie inkubacji trwającym około 30 dni. Dojrzałość płciową uzyskują po 5-6 latach. Gatunek ten gniazduje w koloniach, liczących nawet do kilku tysięcy osobników.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Dziób flaminga jest mocno zakrzywiony. Po zanurzeniu w wodzie płaska szczęka górna znajduje się u dołu, a znacznie masywniejsza żuchwa u góry. Pompującymi ruchami gardła ptak wciąga wodę końcem dzioba i wyciska ją u jego nasady. Grzebyki rogowych blaszek na brzegach dzioba działają jak filtry, odcedzając pokarm.

AKTUALNOŚCI

  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: