ssaki






  • Fennek // Vulpes zerda

    |
  • Fennek // Vulpes zerda

    |

Fennek

Vulpes zerda

  • Występowanie

    Półwysep Arabski i północna Afryka.

  • Środowisko życia

    Obszary pustynne.

Pożywienie

Małe gryzonie, ptaki, jaja, jaszczurki, owady, a także pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 50 dni.

  • Samica rodzi w jednym miocie 1-4 młodych.

    Szczenięta pozostają pod opieką matki przez około 9 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

  • Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Najmniejszy gatunek spośród psowatych. Wyjątkowo długie uszy służą do regulacji temperatury ciała w niekorzystnych warunkach panujących na pustyni oraz znakomicie wspomagają lokalizację zdobyczy. Posiada owłosione podeszwy, umożliwiające poruszanie się po rozgrzanym piasku.

AKTUALNOŚCI

  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: