ptaki






  • Emu // Dromaius novaehollandiae

    |
  • Emu // Dromaius novaehollandiae

    |
  • Emu // Dromaius novaehollandiae

    |
  • |

Emu

Dromaius novaehollandiae

  • Występowanie

    Australia

  • Środowisko życia

    Krzaczaste stepy, otwarte równiny, mało zwarte lasy w suchych okolicach.

Pożywienie

Głównie nasiona, owady i owoce.

Rozmnażanie

Gniazdo umieszczone jest na ziemi.

  • W zniesieniu 5-15 jaj, wysiadywanych przez samca 56 dni. Samiec również sprawuje opiekę nad pisklętami.

     

Ochrona i zagrożenia

Gatunek niezagrożony.

 

Ciekawostki

Jest drugim po strusiu afrykańskim największym żyjącym ptakiem.

  • Biega bardzo szybko, osiągając prędkość do 50 km/h. W razie zagrożenia broni się uderzając napastnika nogami. Potrafi pływać. Jest hodowany dla mięsa, oleju i skór.

AKTUALNOŚCI

  • Od 20 marca przez trzy tygodnie na terenie całej Polsk...
  • Zakończył się TyDzień Misji Ogrodów Zoologicznych ...
  • Znamy już zwycięzców konkursu plastycznego „Maluch...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na 2. TyDzień Mi...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny przygotowuje się do kolej...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zagra w 29. Finale Wielkie...
  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: