ptaki






  • Dziwonos // Sarkidiornis melanotos

    |
  • |

Dziwonos

Sarkidiornis melanotos

  • Występowanie

    Środkowa i południowa Afryka, Madagaskar, południowa Azja.

  • Środowisko życia

    Bagna, rzeki, jeziora i otwarte tereny podmokłe.

Pożywienie

Trawa, nasiona zbóż, rośliny wodne, bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach drzew lub na ziemi. W zniesieniu 6-20 jaj. Inkubacja trwa 28-30 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Żyje w parach lub małych stadach. U gatunku tego występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samce posiadają nad dziobem charakterystyczny, okrągły wyrostek, który znacznie powiększa się przed okresem lęgowym.

AKTUALNOŚCI

  • Na prośbę  studentów Leśnictwa Uniwersytetu Rolnic...
  • Z wielką radością informujemy o narodzinach pandy ma...
  • W dniu 27 kwietnia, pochodząca z Czech samica ocelota ...
  • https://youtu.be/oDIrfMIRYVY...
  • W jednym ze zbiorników wodnych w egzotarium prezentuje...
  • Zapraszamy na wakacyjny spacer do naszego ogrodu. Na wi...
  • W dniach 19 i 20 lipca w Zoo i na pobliskiej Polanie in...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: