ptaki






  • Drzewica dwubarwna // Dendrocygna bicolor

    |

Drzewica dwubarwna

Dendrocygna bicolor

  • Występowanie

    Indie, wschodnia Afryka, północne i wschodnie rejony Ameryki Południowej, Meksyk

  • Środowisko życia

    Okolice zbiorników wodnych, bagna oraz rozlewiska rzek

Pożywienie

Różne części roślin, owoce, drobne bezkręgowce wodne.

Rozmnażanie

Gniazduje w pojedynczych parach lub luźnych koloniach. W zniesieniu średnio 10 jaj, inkubacja trwa 24-28 dni.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Gatunek o szerokim zasięgu występowania.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
  • Krakowskie ZOO zaprasza na Mikołajki! Święty Mikoła...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: