ssaki






  • Chaus // Felis chaus

    |

Chaus

Felis chaus

  • Występowanie

    Występuje w Egipcie oraz zachodniej, środkowej i południowej Azji aż po Płw. Indochiński.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje gęsto zakrzewione i porośnięte trzcinami brzegi wód.

Pożywienie

Ryby, płazy, małe gady, gryzonie i ptaki. Poluje w dzień i nocą.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 63-68 dni na świat przychodzi 3-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia

  • Na II Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Chaus zwany kotem bagiennym, błotnym lub trzcinowym został uwieczniony obok kota nubijskiego na ścianach świątyń i papirusach przez starożytnych Egipcjan.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: