ssaki






  • Chaus // Felis chaus

    |

Chaus

Felis chaus

  • Występowanie

    Występuje w Egipcie oraz zachodniej, środkowej i południowej Azji aż po Płw. Indochiński.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje gęsto zakrzewione i porośnięte trzcinami brzegi wód.

Pożywienie

Ryby, płazy, małe gady, gryzonie i ptaki. Poluje w dzień i nocą.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 63-68 dni na świat przychodzi 3-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia

  • Na II Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Chaus zwany kotem bagiennym, błotnym lub trzcinowym został uwieczniony obok kota nubijskiego na ścianach świątyń i papirusach przez starożytnych Egipcjan.

AKTUALNOŚCI

  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
  • Nasz otwarty w tym roku pawilon dla hipopotamków...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • Zapraszamy do krakowskiego zoo w czasie wakacji! Wiosn...
  • Serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież legitymujące...
  • Zapraszamy dzieci i rodziców na urodzinowe spotkania d...
  • W tegorocznym Wieczorze Marzeń uczestniczyli podopiecz...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: