ssaki






  • Borsuk // Meles meles

    |
  • Borsuk // Meles meles

    |

Borsuk

Meles meles

  • Występowanie

    Europa z wyjątkiem północnej Skandynawii, Azja.

  • Środowisko życia

    Tereny leśne w pobliżu łąk i pól, zadrzewienia śródpolne, obrzeża większych lasów.

Pożywienie

Drobne gryzonie, płazy, ślimaki, dżdżownice, kłącza, bulwy, owoce, nasiona, grzyby.

Rozmnażanie

U borsuków występuje zjawisko ciąży przedłużonej, rozwój zapłodnionej komórki jajowej zatrzymuje się na kilka miesięcy. Cały okres ciąży trwa około 10 miesięcy, a nawet dłużej. Młode (najczęściej 3-4) rodzą się w okresie od stycznia do kwietnia. Dojrzałość płciową uzyskują w wieku
14 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Borsuki żyją w grupach rodzinnych, których członkowie są blisko spokrewnieni.

Każda grupa zamieszkuje terytorium, w obrębie którego znajdują się nory i wydeptane ścieżki, uczęszczane przez te zwierzęta.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: