ptaki






  • Bocian biały // Ciconia ciconia

    |
  • |

Bocian biały

Ciconia ciconia

  • Występowanie

    Gniazduje w Europie (na północy po Finlandię), w północno-zachodniej Afryce i Azji południowo-zachodniej (na wschodzie po południowy Kazachstan). Zimuje w Afryce od tropikalnej Afryki Subsaharyjskiej po Republikę Południowej Afryki i w Indiach.

  • Środowisko życia

    Tereny podmokłe z grupami drzew, krajobraz rolniczy w pobliżu siedzib ludzkich.

Pożywienie

Gryzonie, ssaki owadożerne, płazy, duże owady, ryby, dżdżownice, jaja i pisklęta ptaków.

Rozmnażanie

W zniesieniu 3-6 jaj, wysiadywanych przez 33-34 dni przez oboje rodziców. Pisklęta przebywają w gnieździe 2 miesiące, rodzice wspólnie się nimi opiekują. Gniazda budowane są na drzewach, wieżach, dachach domów, na słupach telegraficznych.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Już w sierpniu i wrześniu bociany gromadzą się w duże stada, liczące nawet około 50 osobników. Zgromadzenia te nazywane „sejmikami bocianimi” poprzedzają wędrówkę z letnich lęgowisk na zimowiska w Afryce.

AKTUALNOŚCI

  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: