ssaki






  • Barasinga // Rucervus duvaucelii

    |

Barasinga

Rucervus duvaucelii

  • Występowanie

    Północne Indie.

  • Środowisko życia

    Podmokłe tereny trawiaste, unika zwartych lasów.

Pożywienie

Trawa, liście, kora i młode pędy.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 250 dni rodzi się 1 młode, które pozostaje w ukryciu przez 10-15 dni.
Matka karmi je do 6 miesiąca życia.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Aktywny rano i wieczorem, dzień spędza w ukryciu.

  • Naturalnym wrogiem osobników dorosłych jest tygrys bengalski, młodych również szakal.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: