ptaki






  • Ararauna zwyczajna // Ara ararauna

    |
  • |
  • |

Ararauna zwyczajna

Ara ararauna

  • Występowanie

    Ameryka Południowa od Panamy po północny Paragwaj i Brazylię.

  • Środowisko życia

    Lasy galeriowe, sawanny porośnięte pojedynczymi drzewami.

Pożywienie

Owoce, nasiona drzew i krzewów, orzechy, młode pędy. W poszukiwaniu pokarmu zalatują czasem w pobliże siedzib ludzkich i sieją spustoszenie wśród roślin uprawnych.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach wysokich drzew. Samica składa 1-3 jaj, wysiaduje je około 26 dni. Młode opuszczają gniazdo po 95 dniach.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Żyją w małych stadach. Oswojone ararauny trzymali w swoich wioskach Inkowie. Obecnie ararauna należy do najbardziej popularnych ar w hodowlach.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: