ptaki






  • Aleksandretta obrożna // Psittacula krameri

    |

Aleksandretta obrożna

Psittacula krameri

  • Występowanie

    Od Afryki przez Afganistan, Pakistan, Indie, Sri Lankę i Birmę aż po Nepal. Żyje dziko również w zachodniej Europie.

  • Środowisko życia

    Tereny rolnicze, skraje lasów, parki i ogrody.

Pożywienie

Owoce, nasiona, orzechy, kwiaty, nektar. Czasem wyrządzają szkody w uprawach cytrusów i innych owoców.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach drzew, we wnękach skalnych, a nawet w szczelinach ścian budynków.

W zniesieniu 3-4 jaja, inkubacja trwa 24 dni.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Zdarzają się barwne mutacje upierzenia – osobniki pozbawione żółtego barwnika są niebieskie, a ptaki nie mające barwnika niebieskiego – żółte.

AKTUALNOŚCI

  • W naszym sklepiku, który znajduje się tuż za kasami ...
  • Wiosną i latem sprowadziliśmy do ogrodu gatunki zwier...
  • Serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież oraz doros...
  • Już w najbliższy wtorek, 22 czerwca w Krakowskim Ogro...
  • W piątkowy wieczór 11 czerwca już po raz czternasty ...
  • Zapraszamy we wtorek, 8 czerwca do naszego ogrodu na ob...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na Dzień Dziecka...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: